Το σπίτι του 2020 σήμερα!

25 χρόνια παθητικό κτίριο. Οι Passivistas ήταν εκεί.


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 20ο Παγκόσμιο Παθητικών Κτιρίων στο Darmstadt της Γερμανίας. Φέτος το συνέδριο φιλοξενήθηκε στην πόλη που υλοποιήθηκε το πρώτο Παθητικό Κτίριο στον κόσμο, ένα κτίριο που φέτος κλείνει 25 χρόνια λειτουργίας, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τον αρχικό σχεδιασμό του και τους στόχους του.

Η ελληνική αποστολή ήταν για μια ακόμη φορά πολυμελής. Το σημαντικό όμως φέτος ήταν για πρώτη φορά η συμμετοχή τεσσάρων στελεχών του ΕΙΠΑΚ με παρουσιάσεις στο πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Οι Αθανασία Ροδίτη και Στέφανος Παλλαντζάς παρουσίασαν το έργο Passivistas:TheHouseProject. Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από μια ομάδα εθελοντών μηχανικών και υποστηρίχθηκε από πληθώρα προμηθευτών υλικών και εξοπλισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το κτίριο λειτουργεί ως κατοικία και έδρα του ΕΙΠΑΚ. Οι μετρήσεις μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν πλήρως τον σχεδιασμό και τους υπολογισμούς του PHPP.

 

Το συνέδριο, που ήταν φέτος ένα από τα μαζικότερα των τελευταίων ετών (πάνω από 1.000 σύνεδροι) χαρακτηρίστηκε από πολλά νέα προϊόντα κύρια στον τομέα του μηχανικού αερισμού, τα πολλά παραδείγματα από θερμά και πολύ θερμά κλίματα, την επιβλητική παρουσία των Κινέζων (πάνω από 200 σύνεδροι)  και τις σημαντικές ανακοινώσεις πόλεων και περιοχών του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ και περιοχές της Ιρλανδίας που υιοθετούν σαν βασικό πρότυπο σχεδιασμού νέων κτιρίων αυτό του παθητικού κτιρίου.

Στα highlights του συνεδρίου, εκτός από τις ελληνικές παρουσιάσεις, ήταν η επίσκεψη το πρώτο παθητικό σπίτι στο Kranichstein και η παρουσίαση από τον Wolfgang Feist και την Witta Ebel, η επίσκεψη στη συνοικία Bahnstadt της Χαϊδελβέργης, το μεγαλύτερο συγκρότημα παθητικών σπιτιών στον κόσμο.

Το παθητικό κτίριο 25 χρόνια τώρα σχεδιάζεται, υλοποιείται και λειτουργεί σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το Παθητικό Κτίριο, το κτίριο ΝΖΕΒ του 21ου αιώνα, είναι εδώ και δείχνει το δρόμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Translate »