Το σπίτι του 2020 σήμερα!

Μετρήσεις Απριλίου – Μαΐου 2016

Ανακοινώνουμε τις καταναλώσεις ενέργειας των μηνών Απριλίου και Μαΐου 2016 στο κτίριο Passivistas:TheHouseProject. Οι μετρήσεις σε αυτην την περίοδο έγιναν τόσο  με βάση τις ενδείξεις στο ρολόι της ΔΕΗ, όσο και με το εγκατεστημένο σύστημα μετρήσεων της MEAZON. Φυσικά πάντα λαμβάνονται υπόψη και τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού που είναι εγκατεστημένος από τις 28/12/15 στο κτίριο, εμπλουτίστηκε με δεδομένα και από το χώρο του γραφείου και  τα στοιχεία του οποίου θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς που έχουν γίνει με το PHPP , η ετήσια κατανάλωση του κτιρίου θα πρέπει να είναι η εξής :

ΡΕΥΜΑ                               1499,0    Kwh ή 34%

ΘΕΡΜΑΝΣΗ                        1321,0     Kwh ή 32%

ΒοηθητικοΡεύμα                   633,06   Kwh ή 16%

ΨΥΞΗ                                  335,56    Kwh ή 9%

ΖΝΧ                                     354,0  Kwh ή 9%

ΣΥΝΟΛΟ                           4.142,60  Kwh ή 100%

ΑΝΑ ΗΜEΡΑ                        11,35   Kwh

ΑΝΑ Ημερα χωρις Θ/Ψ και ΖΝΧ         5,84   Kwh

Με βάση τους υπολογισμούς η ανάγκη σε θέρμανση κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο υπήρξε μηδενική. Έτσι συνέβη και στην πραγματικότητα, το κτίριο δεν χρειάστηκε καθόλου θέρμανση καθ’όλο το διάστημα των δύο μηνών.

Η συνολική κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου κατά το μήνα Απρίλιο θα έπρεπε να κυμανθεί στις 197,23 kWh και τον Μάιο στις 181,63kWh.

Με βάση τις μετρήσεις μας αυτές ήταν  151,35 kWh ή 5,05 Kwh/ημέρα ή 0,77 ευρώ/ημέρα* για τον Απρίλιο και 205,90 kWh ή 6,64 Kwh/ημέρα ή 1,00 ευρώ/ημέρα* για τον Μάιο.

Η μειωμένη κατανάλωση τον Απρίλιο δικαολογείται λόγω της απουσίας μας για 7 ημέρες από το κτιρίο, ενώ η αυξημένη κατανάλωση τον Μάιο οφείλεται στη διεξαγωγή δύο σεμιναρίων και την αυξημένη λειτουργία του γραφείου.

Oι διακυμάνσεις θερμοκρασίας εντός και εκτός κτιρίου φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα για τον Απρίλιο.

april house

april office

Oι διακυμάνσεις θερμοκρασίας εντός και εκτός κτιρίου φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα για τον Μάιο.

may house

may office

Tα δεδομένα ποιότητας αέρα στους χώρους του κτιρίου εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικά, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας.

CO2 may

Το κτίριο λειτούργησε αυτούς τους δύο μήνες με λιγότερο από 0,2 KW φορτίο κατά μέσο όρο, ενώ η θέρμανση έκλεισε οριστικά με το τέλος Μαρτίου. Το σύστημα αερισμού δουλεύει πλέον συχνά στο Summer ByPass κάνοντας free cooling στο κτίριο, ενώ από το τέλος Μαΐου έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε και νυχτερινό φυσικό αερισμό με κουφώματα στην ανάκληση.

amCharts

Και παρότι η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά και μέχρι τους 30 βαθμούς Κελσίου και δεν πέφτει κάτω απο 20 την νύχτα, δεν έχει παραστεί ανάγκη κλιματισμού ακόμη. Η σωστή σκίαση τη διάρκεια της ημέρας διατηρεί το κτίριο σε θερμοκρασίες κάτω των 25 βαθμών.

Συνεχίζει να επιβεβαιώνεται η αξιοπιστία του PHPP και του σχεδιασμού του κτιρίου.

Translate »