Το σπίτι του 2020 σήμερα!

Μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας

sdr

Ο μηχανικός αερισμός αποτελεί μία από τις πέντε βασικές αρχές του Παθητικου Κτιρίου. Σε πολλές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε συμβατικά κτίρια, έχει διαπιστωθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί η ανανέωση του εσωτερικού αέρα με τρόπο επαρκή και ορθολογικό που να εξασφαλίζει άνεση στο χρήστη. Στο Παθητικό Κτίριο η καλή Ποιότητα Εσωτερικού Αέρα (IAQ) και η θερμική άνεση εξασφαλίζονται  από το σύστημα  μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας 24 ώρες το 24ώρο.

sdr

Τα συστήματα μηχανικού αερισμού των Παθητικών Κτιρίων παρέχουν φρέσκο, καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από γύρη και σκόνη, με μέγιστη ενεργειακή απόδοση χάρη στην ανάκτηση θερμότητας. Επιτυγχάνουν έτσι εξοικονόμηση στην λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης – κλιματισμού. Η ανάκτηση ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί φθάνει μέχρι και 90% και δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη του 75% σε ένα Παθητικό Κτίριο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ο αερισμός χώρων βασίζεται στις διαφορές πίεσης. Το κτίριο κατοικίας, από την οπτική γωνία του αερισμού, αποτελείται από 3 ζώνες: τις ζώνες του εξερχόμενου αέρα (κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα), τις ζώνες εισερχόμενου φρέσκου αέρα (υπνοδωμάτιο, καθιστικό) και τις ενδιάμεσες ζώνες μεταφοράς αέρα (διάδρομοι, προθάλαμοι).

10556325_1664837770450179_4579771716200186866_n

Η μονάδα μηχανικού αερισμού αποτελείται από τον  ανεμιστήρα απαγωγής αέρα,  τον  ανεμιστήρα προσαγωγής φρέσκου αέρα, τον εναλλάκτη εναλλαγής θερμότητας, τα φίλτρα αέρος και το κέλυφος. Η μονάδα με τον ανεμιστήρα απαγωγής  αποβάλλει τον αέρα από τις εξερχόμενες ζώνες με υγρασία (κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα) μέσω του δικτύου αεραγωγών απαγωγής, και ανακτά το μεγαλύτερο μέρος της θερμικής του ενέργειας μέσω της διέλευσης του από τον εναλλάκτη εναλλαγής θερμότητος, προτού απορριφθεί  στο εξωτερικό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή με τον ανεμιστήρα προσαγωγής, γίνεται η λήψη  φρέσκου αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον και, αφού φιλτραριστεί και διέλθει από τον εναλλάκτη εναλλαγής θερμότητος, θα ανακτήσει το φορτίο που άφησε ο απορριπτόμενος αέρας και θα οδηγηθεί μέσω του δικτύου αεραγωγών και στομίων προσαγωγής αέρα στις ζώνες εισερχόμενου αέρα (υπνοδωμάτια, καθιστικό). Από εκεί, μέσω ανοιγμάτων (χαραμάδα πόρτας, στόμια θυρών) ο αέρας θα διασχίσει διαδρόμους και προθαλάμους και θα καταλήξει σε κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα.

dav

Με αυτόν τον τρόπο οι δύο τύποι αέρα (εισερχόμενος-εξερχόμενος) δεν αναμιγνύονται.

Το αποτέλεσμα: μία βέλτιστη αναλογία αέρα και ένα ευχάριστο εσωτερικό περιβάλλον (IAQ – Internal Air Quality). Εάν χρειαστεί, το σύστημα μηχανικού αερισμού θα προθερμάνει ή θα προψύξει τον εισερχόμενο αέρα μέσω κατάλληλης διάταξης θέρμανσης ψύξης.

 

sdr

Ο γεωεναλλάκτης συνδυάζεται με την είσοδο του φρέσκου αέρα στο κτίριο και θα δροσίζει τον εξωτερικό εισερχόμενο αέρα -πριν αυτός μπει στον εναλλάκτη θερμότητας- μειώνοντας τη θερμοκρασία του στους 25–27 °C.

Επίσης θα εγκατασταθεί ένα inverter split unit, ισχύος 2.0 kW, στο χώρο του καθιστικού για την κάλυψη της απαίτησης για ψύξη ολόκληρης της κατοικίας. 

Translate »