Το σπίτι του 2020 σήμερα!

Ψύξη, Θέρμανση, Ζεστό Νερό Χρήσης, ΑΠΕ

Η μεθοδολογία μας στηρίζεται σε έναν σχεδιασμό τέτοιο, που πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε εργασία έχουμε μοντελοποιήσει το κτίριο και ξέρουμε με βάση της παρεμβάσεις που θα γίνουν τι φορτία θα καταναλώνει, άρα εκεί δίνουμε μεγάλο βάρος στο σχεδιασμό, ώστε να μην έχουμε κατόπιν οποιουδήποτε είδους αστοχία.

Ο σωστός σχεδιασμός γίνεται με ένα συγκεκριμένο λογισμικό το PHPP, το οποίο είναι, μάλιστα, ανοικτό λογισμικό και φθηνό, προσιτό στον καθένα, και αυτό το λογισμικό για οποιαδήποτε κατοικία, είτε νέα είτε υφιστάμενη, μας δίνει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειαζόμαστε ώστε να πάρουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις για τη μόνωση που θα χρησιμοποιήσουμε, ποιες προδιαγραφές πρέπει να έχει αυτή η μόνωση, πως θα καλύψουμε το κέλυφος με τη μόνωση αυτή, τι κουφώματα θα βάλουμε, τι ενεργειακό ισοζύγιο προσδοκούμε από κάθε κούφωμα, πως θα κάνουμε την κατοικία αεροστεγή ώστε να επιτύχουμε τους στόχους του Παθητικού Κτιρίου, και τέλος πως θα σχεδιάσουμε τόσο το σύστημα αερισμού με ανάκτηση, ώστε να μας καλύψει ένα μέρος των φορτίων που θέλουμε αλλά και πως θα χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο σύστημα μηχανολογικό για να ζεστάνουμε ή να ψύξουμε το σπίτι στα πολύ χαμηλά επίπεδα αναγκών τα οποία ήδη από το σχεδιασμό του κελύφους έχει.

Οι τεχνολογίες δεν έχουν περιορισμό και δεσμεύσεις, μπορεί να είναι οι τυπικές μονώσεις και οι εξωτερικές θερμοπροσόψεις που τοποθετούν όλοι, μπορούν να είναι εσωτερικές μονώσεις όπου δεν μπορούμε να παρέμβουμε εξωτερικά, επίσης πολύ σημαντικό είναι οτι μειώνουμε κάθε θερμογέφυρα που υπάρχει (βεράντα, παράθυρο κτλ), άρα το κτίριο δεν παρουσιάζει ούτε ένα πόντο χωρίς μόνωση. Και τα κουφώματα έχουν κάποια χαρακτηριστικά πάντα προσαρμοσμένα στα δεδομένα του κάθε κτιρίου, που έχουν να κάνουν με το ισοζύγιο του κουφώματος.

Αρα ούτε την ανάγκη της τοποθέτησης θερμαντικών σωμάτων κοντά στα κουφώματα έχουμε, ούτε τοκούφωμα αποτελεί πια το αδύνατο σημείο μιας κατοικίας. Ισα ισα που ενισχύει την θερμοκρασία του εσωτερικού γιατί βάζει περισσότερο φώς του ήλιου μέσα. Αυτό το σπίτι έτσι όπως σχεδιάστηκε, τα νότια κουφώματα δίνουν, περίπου, πάνω από  200 κιλοβατώρες το χειμώνα για θέρμανση. Αντίστοιχα πρέπει να ληφθεί μέριμνα το καλοκαίρι να έχουμε τη σωστή σκίαση έτσι ώστε να μην εισχωρήσει όλο αυτό το φορτίο μέσα στο σπίτι γιατί δεν το χρειαζόμαστε. Ή να υπάρχουν ανάλογες τεχνικές για ανάκληση των κουφωμάτων για πρόσθετο νυχτερινό φυσικό αερισμό, το καλοκαίρι, που είναι μια από τις τεχνικές που εφαρμόζουμε στο Παθητικό Σπίτι. Όλα αυτά, όμως, έχουν υπολογιστεί από την αρχή

Αποτέλεσμα του προσεχτικού σχεδιασμού είναι τα φορτία θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου ναι είναι εντυπωσιακά μικρά , σχεδόν 10W/m2 , δέκα φορές μικρότερα από ένα συμβατικό σπίτι. Έτσι δεν χρειάζομαι πια συμβατικό σύστημα θέρμανσης έτσι όπως το ξέρουμε, δηλαδή με δίκτυο καλοριφέρ, με κλιματιστικά σε όλα τα δωμάτια κτλ.

Χρειαζόμαστε κατά κάποιον τρόπο την ισχύ ενός παλιού σεσουάρ μαλλιών. Κι έχει γίνει αυτό το πείραμα. Έχουν βάλει αυτό το σεσουάρ μαλλιών να δουλεύει μέσα στο σύστημα του αερισμού, κι έχουμε θερμάνει ένα ολόκληρο κτίριο μια παγωμένη νύκτα μόνον με αυτή την ισχύ. Άρα μας αρκεί μόνον μια μικρή πηγή και για μικρό χρονικό διάστημα. Τώρα, θα χρησιμοποιήσεις  μια ηλεκτρική αντίσταση, είτε ζεστό νερό είτε ακόμα και μια αντλία θερμότητας, πάντως θέλεις μια μικρή πηγή ενέργειας που θα ζεστάνει τον αέρα στους 50 βαθμούς.

1457596_1688738484726774_1277118748893090522_n

Στο συγκεκριμένο έργο όλη η ανάγκη θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου καλύπτεται πλήρως από μια απλά κλιματιστική μονάδα 7000BtU ή αλλιώς 2 ΚW. Η μονάδα αυτή , τοποθετημένη στο σαλόνι, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του κτιρίου.

12112029_1641745772759379_5348198880355521026_n

Το ΖΝΧ καλύπτεται με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα 200lt και 4,2m2 πάνελ στην ταράτσα του κτιρίου, καλύπτοντας το 85% των αναγκών του κτιρίου σε Ζεστό νερό.

Τέλος στο κτίριο τοποθετούνται φωτοβολταϊκά πάνελ 4KWP τα οποία θα υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του κτιρίου.

EnerPHit_EN_classicΤο κτίριο θα πιστοποιηθεί έτσι ως το πρώτο ENERPHIT PLUS κτίριο στη Μεσόγειο.

Translate »